Present Continuous: правила та приклади застосування часу

Present Continuous: правила та приклади застосування часу

Англійська стає все більш потрібною у спілкуванні в сучасному світі. Вона використовується в діловій сфері, технологіях, музиці, кіно та телебаченні. Present Continuous - гарний приклад того, що англійська відіграє важливу роль у сучасному світі. Цей час допомагає нам описувати, що відбувається, і він є ключовим елементом нашої комунікації. Але також він має багато підводних каменів через які ви можете почати плутати цей час з іншими. Давайте розберемося в правилах і почнемо правильно вживати цей час.

Утворення Present Continuous

Правила написання закінчення -ing у дієслів є важливим аспектом англійської граматики. Закінчення -ing використовується для утворення дієприкметників теперішнього часу, герундія та деяких інших часових форм. Недотримання правил написання цього закінчення може призвести до непорозуміння та помилок у розумінні тексту.

Ще одне важливе правило — зміна написання голосних перед закінченням -ing. Коли дієслово закінчується на одну приголосну, то голосна в кінці подвоюється - run - running. Коли дієслово має в кінці букву "y", яка передує приголосній, "y" замінюється на "i", наприклад, study - studying. Але є винятки: дієслова на -e втрачають e перед додаванням закінчення (-ing), наприклад, write - writing. Дієслова на -ie замінюють ie на у перед додаванням -ing, наприклад, lie - lying.

Ось ще декілька прикладів:

Випадки, в яких вживається Present Continuous

Воно вживається, щоб точно описати ситуації, які чиняться в цю хвилину. Це допомагає нам бути зрозумілішими та точнішими під час спілкування, особливо в офіційних моментах. Pr. Continuous - один із найпоширеніших англійських часів, що описує динаміку дій не лише в момент, коли вони відбуваються, а й тоді, коли вони є в широкому часовому діапазоні. Приклади використання Present Continuous можуть включати опис поточних процесів, тимчасових дій, або майбутніх планів. Це важливий час для вивчення, якщо ви хочете розмовляти англійською мовою більш точно і природно.

Маркери часу для Present Continuous

Щоб правильно використовувати Continuous треба враховувати маркери часу, які повідомляють про якийсь момент часу, коли відбулася дія. Але не завжди можливо використовувати маркери, бо ситуації можуть бути без чіткої часової прив'язки або тривалого періоду часу.

У даному часі найбільш вживаними маркерами часу є:

Утворення речень у Present Continuous і як не переплутати з іншими часами?

Щоб утворити речення в Pr. Continuous треба застосувати додаткове дієслово "to be" (am, is, are) та дієслово із закінченням -ing. Але щоб уникнути плутанини з іншими часами, потрібно враховувати часові характеристики. Воно може стати важким для учнів, особливо для тих, хто вивчає англійську як другу мову. Можливо, щоб краще зрозуміти цей матеріал вам варто виконати деякі практичні завдання та вправи. Не хвилюйтеся, коли ви засвоїте цей матеріал, ви перестанете плутати часи й будете з легкістю використовувати їх у житті.

Present Simple VS Present Continuous

Одним із найпоширеніших питань, з яким стикаються студенти англійської мови, є правильне використання Pr. Continuous і Pr. Simple. Незважаючи на те, що вони обидва належать до теперішнього часу, їхнє використання має свої особливості.

Pr. Simple застосовується для позначення загальних фактів і повсякденних ситуацій, тоді як Pr. Continuous застосовується для представлення в цю хвилину, а також для тимчасових дій. Одна з основних причин, через яку люди їх плутають, полягає в неправильному виборі дієслів. Деякі дієслова, такі як "love", "hate", "prefer", "want", частіше вживаються з Present Simple, а такі, як "work", "study", "listen", з Present Continuous.

Також, Pr. Continuous застосовується для представлення ситуацій, що плануються або вже призначені на майбутнє, коли Pr. Simple вживається з метою представлення розкладу або розташування речей. Розуміння цих відмінностей може бути важливим з метою спілкування з носіями мови, написання формальних листів чи есе, або складання іспитів англійською, наприклад TOEFL, IELTS. Важливо запам'ятати, що правильне вживання Pr. Continuous і Simple залежить від контексту, в якому вони використовуються. Для уникнення плутанини варто звикнути до використання цих часів у повсякденному мовленні та практикуватися в їхньому використанні в контексті, щоб робити свою мову точнішою та виразнішою.

Застосування часу Present Continuous у житті

Давайте звернемося до користі вивчення іноземної мови. Головною причиною, чому англійська мова важлива в наш час, пов'язана з технологічними інноваціями та глобалізацією. З кожним роком дедалі більше людей користуються інтернетом, соціальними мережами та мобільними пристроями, щоб спілкуватися з іншими людьми й отримувати інформацію. 

Англійська мова є мовою міжнародної комунікації й вона використовується в більшості технологічних продуктів, програм і додатків. Вивчення англійської мови дає змогу людям бути ефективнішими у використанні технологій та комунікації в міжнародному контексті, ділової кар'єри та професійного розвитку. Багато міжнародних компаній використовують англійську мову як офіційну мову комунікації, і знання мови може збільшити шанси на отримання роботи в таких компаніях і підвищити рівень заробітної плати.

Крім того, знання англійської мови може також допомогти в особистому житті, наприклад, під час подорожей або спілкування з людьми з інших культур. Це може допомогти людям краще розуміти та цінувати відмінності між культурами, а також розширити своє коло спілкування і можливостей для навчання і досвіду.

Загалом, вивчення англійської мови стає все більш і більш важливим у нашому сучасному світі. Вона відіграє важливу роль у міжнародній комунікації, технологіях і діловій сфері, і може допомогти людям розширити свої можливості в особистому та професійному житті. На платформі ТеМа також діє знижка на перші три уроки -50%, що допоможе вам легко і просто знайти викладача англійської мови. Швидше приступайте до вивчення англійської!